Sałaty są niezaprzeczalnie dobrym źródłem witamin i minerałów. Mają również niewiele kalorii.
Mają tak wiele odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie.
W sklepach można znaleźć zarówno sałaty w postaci główek, doniczki z sałatami rosnącymi, jak i sałaty sortowane i umyte, zamknięte w foliowe opakowania lub mix sałat, także pakowany w folię.
Kilka zasad BHP przy zakupie sałat:
– sałata w główkach: zwróć uwagę na barwę i ciężar. Szukaj sałaty ciężkiej, o liściach pełnych wody, jej ubytek bowiem, podobnie jak brunatny kolor u spodu sałaty (tu, gdzie została obcięta) świadczy o starzeniu lub zapleśnieniu warzywa
– sałata w doniczkach: powinna mieć zwarte liście i pnące ku górze (nie rozłożyste, co trudno sprawdzić, ze względu na folię zabezpieczającą warzywo); unikaj śladów zawilgocenia lub zaparzania
– MIX sałat: opcja najmniej czasochłonna w przygotowaniu – to liście po umyciu i posortowaniu.
Uwaga!
TOREBKA Unikaj torebek, które mają zadrukowaną większą powierzchnię (nawet całą!). Zabieg ten ma na celu ukrycie wad produktu. Torebka nie powinna być „napompowana” – sałata która traci świeżość uwalnia gazy.
Sałata powinna swobodnie PRZESYPYWAĆ SIĘ podczas potrząśnięcia.
KOLOR Liście powinny mieć żywą barwę.
Niedopuszczalne: brązowe plamy na liściach, ogonkach oraz kropelki wody wewnątrz opakowania (sałata oddała wilgoć). Zawilgocenie sprzyja gniciu i mnożeniu się bakterii oraz pleśni.
MYCIE
Mimo, że sałata w torebkach jest już umyta, należy ją jednak dokładnie umyć w domu, bo jak pisze Joanna Blythman w swojej najnowszej książce pt. „Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets” może być ona pełna bakterii oraz pozostałości kwasów owocowych, a co gorsza środków dezynfekujących np. chloru – które dodaje się podczas mycia warzywa w celu spowolnienia namnażania bakterii.
Jak więc brzmi odpowiedź na pytanie: kupować, czy nie?
Jeśli nie mamy dostępu do świeżej sałaty od sprawdzonego dostawcy – zawsze jest to jakieś wyjście. Wcale nie najgorsze, przy zachowaniu kilku zasad bezpieczeństwa: torebka miękka, bez kropelek wilgoci w środku, z sałatą jędrną, bez brunatnych plamek. Koniecznie zawsze umyta przed podaniem, żeby pozbyć się resztek środka chemicznego do mycia (bakteriobójczego!).