Przepis:

  • Składniki: 100g masła
    100g erytrolu
    kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
    2 małe jajka
    120g mąki mix bezglutenowy
    30g skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50g mleka lub napoju roślinnego
    2 garście owoców + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przepis:

Masło rozpuść.

Jajka ubij/zmiksuj z erytrolem.

Dodaj pozostałe składniki (prócz owoców) i ucieraj na gładką masę dodając w trakcie roztopione masło.

Przelej do foremki (u mnie silikonowa, jeśli zwykła to natłuść ją odrobiną masła i posyp odrobiną mąki/bułki).

Posyp owocami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną (mąka zapobiegnie ich opadnięciu) i lekko wymieszaj z ciastem.

Piecz ok. 35-40 minut w temp. 180°C.

Przestudź.

Możesz podawać z cukrem pudrem z erytrolu.

 

Z podanej ilości składników otrzymamy 6 porcji, 261 kcal/porcja

B 3,1g T 15,5g W 26,3 w porcji