Przepis:

  • Składniki: Puszyste ciasto piernikowe

    Składniki:
    - 100g mąki orkiszowej, ale może być dowolna, także mix bezglutenowy
    - ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 lekko czubata łyżka kakao
    - 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
    - 2 dojrzałe banany
    - 2 łyżki domowego dżemu (dowolny smak, u mnie powidła śliwkowe)
    - 1 jajko
    - 2,5 łyżki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego kokosowego
    - 1 łyżka soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego - 1 szczypta soli

Przepis:

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Małą keksówkę lub inną mała foremkę (np. okrągłą) wyłożyć papierem lub posmarować oliwą – ja piekłam w foremce silikonowej „domki z piernika”

Banany rozgnieść widelcem, dodać wszystkie pozostałe składniki. Mieszać widelcem lub trzepaczką do powstania gładkiej masy. Lub wszytko zblendować.
Piec ok. 35 minut.

Całe: 1029 kcal
B 25,6g T 35,8g W 156,4g F 12,2g.

W porcji (podzielone na 6 porcji): 171 kcal

B 4,26g T 6g W 26g F 2,03