Przepis:

  • Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych (ja wolę zwykłe, są większe, a przez to struktura ciasteczek jest bardziej chrupiąca)
    1 dojrzały banan
    1 łyżka masła
    4 kostki gorzkiej czekolady min. 70%
    1 płaska łyżeczka cynamonu (ale może być więcej

Przepis:

W misce rozgnieć ręką (najwygodniej) banany, masło, cynamon i płatki.

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Bardzo lubię też dodać posiekane orzechy lub słupki migdałów.

Można też dodać np. suszoną żurawinę.

Z ciasta formuj kulki (12 szt.), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej).  Lekko spłaszcz ręką.


Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.


Porcja z przepisu ma 705 kcal, 1 ciastko 59 kcal (przy 12 sztukach).