Przepis:
-
Składniki:
Uwielbiam frytki z batata, ale nie lubię jak są miękkie. A sami przyznacie trudno je upiec na chrupko.
Obierz i pokrój batata na frytki.
Przepłucz zimną wodą.
Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
Oprósz przyprawami - ja lubię pieprz, rozmaryn, paprykę w proszku, ale możesz dowolnie. Na tym etapie nie sól!
Rozłóż równo na blaszce wyłożonej papierem.
Upiecz w piekarniku w temp. 180-190 stopni przez 50 minut. W połowie pieczenia przywróć frytki. Pod koniec posól.
Najważniejsze!
Co 10 minut otwórz piekarnik i wypuść z niego parę. Jednocześnie zmień ustawienie piekarnika z grzałki góra dół na termoobieg. I odwrotnie po 10 min. Zawsze otwierając piekarnik. Im cieńsze frytki tym krócej piecz.
WARTO!