Przepis:

  • Składniki: Spaghetti z kurczakiem i szparagami, z sosem czosnkowo-szpinakowym z parmezanem

    Składniki na 2 porcje:
    • 200g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w paseczki
    • 200g szparagów (ok. 6-7 sztuk)
    • 80g makaronu pełnoziarnistego (najlepiej spaghetti)
    • 100g szpinaku (4 garście)
    • 50g jogurtu naturalnego typu skyr
    • 3 suszone pomidory drobno pokrojone (45g)
    • 2 łyżki soku z cytryny (12g)
    • 2 łyżki parmezanu (16g)
    • ½ łyżki oliwy z oliwek (5g)
    • 1 ząbek czosnku
    • 3-4 szczypty soli
    • 2-3 szczypty papryki w proszku 9słodka lub chili)

Przepis:

Szparagi pokroić – główki odłożyć oddzielnie.

Wymieszać w miseczce jogurt, pomidory, dodać chili, sok z cytryny i sól. Marynatą dokładnie pokryć kawałki kurczaka, następnie zawinąć w folię spożywczą tworząc paczuszkę.

Paczuszkę i główki szparagów ułożyć w parowarze / na sitku nad gotującą się wodą. Gotować 25-30 minut.

W tym czasie poddusić na oliwie pokrojone szparagi z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szpinakiem. Zblendować (np. blenderem ręcznym).

Wymieszać z ugotowanym makaronem, kurczakiem.

Podawać z główkami szparagów i parmezanem.

Spaghetti jest pyszne, aromatyczne i proste!

 

Przepis to 2 porcje, z których każda ma:

405 kcal B 38g T 11,5g W 32,5 F 9g (!)