Przepis:

  • Składniki: Składniki na pyszne, soczyste kotlety z bobu:

    • 500g bobu (po ugotowaniu i obraniu otrzymasz 300g)
    • 1 jajko
    • ½ cebuli (ok. 50g)
    • 4 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych lub otrąb (40g)
    • 1 łyżka posiekanego koperku (ok. 10g)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2-3 szczypty soli
    • ½ łyżki oliwy z oliwek

    Można dodać:
    • 2 plasterki tartego żółtego sera (pyszne z cheddar, 30g) – można też ten składnik można pominąć i oszczędzić 60 kcal/ porcja

Przepis:

Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 10 -15 minut).

Odcedzić, przestudzić. Obrać z łupinek.

Pognieść widelcem, nie musi być dokładnie.

Koperek i cebulkę drobno posiekać. Czosnek zetrzeć na drobniutkiej tarce lub przecisnąć przez praskę.

Dodać pozostałe składniki (połowę bułki tartej odłożyć).

Wymieszać widelcem.

Uformować kotleciki i obtoczyć w bułce.

Smażyć krótko, z obu stron, do zezłocenia.

 

2 porcje* z serem:

po 382 kcal każda (3 kotlety na porcję)

B 27,5g T 11,4g W 34,7g F 16,2g

 

2 porcje* bez sera:

Po 323 kcal każda

B 17g T 6,7g W 34,7g F 16,2g

 

Jeśli zmagasz się z insulinoopornością, cukrzycą – podziel danie na 3 porcje. W ten sposób otrzymasz posiłek z niższym indeksem glikemicznym.