Przepis:

  • Składniki: Domowe mielone, takie soczyste i pełne smaku, z piekarnika (inspirowane przepisem Jakuba Kuronia)

    Składniki:
    • 350g mielonego fileta z indyka i 150g mielonej łopatki wieprzowej
    • 1 jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 50ml mleka
    • 1 starty ząbek czosnku
    • starty kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku
    • 1 czubata łyżeczka musztardy np. dijon
    • 2 łyżki posiekanej natki
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku i cebuli
    • sól, pieprz do smaku

Przepis:

Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury (u mnie 250°C z termoobiegiem). Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj ręką, aż powstanie spójna masa, łatwo odstająca od ręki (wydzieli się taki klej z mięsa).

Uformuj 6 dużych kotletów i ułóż na blaszce z papierem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 12 minut (jak robisz z samego drobiowego – piecz 10 minut).

Po upieczeniu daj im chwilę odpocząć.

Zjedz z dodatkami – u mnie domowa młoda kapustka i młode ziemniaczki. Niebo w gębie!

 

1 kotlet to TYLKO 165 kcal!

B 20,3g T 6,6g W 4,6g F 0,8g

Tu znajdziecie więcej sprawdzonych i szybkich przepisów na Obiady! SPRAWDŹ