Przepis:

  • Składniki: Jak zrobić, żeby warzywa bardziej smakowały?

    Skoro nie za bardzo idą nam warzywa świeże - to warto jeść więcej tych na ciepło.
    Co jednak, jeśli już mamy dość tych mieszanek z patelni? Pieczone ciągle podobnie smakują?

    Przygotować extra pyszną posypkę parmezanową i cieszyć się smakiem!
    Mam dla Ciebie przepis pochodzący z programu FIT365; o którym za jakiś czas opowiem

    Pyszne pieczone warzywa z parmezanową posypką:

    Warzywa: 600g dowolnych warzywa np. papryka, ziemniak, batat, cukinia, cebula itp.

    Posypka parmezanowa: zblendowane na proszek: 50g parmezanu z 1 łyżką oleju rzepakowego/oliwy z oliwek, liśćmi kilku gałązek natki pietruszki/tymianku, ½ papryczki chili i 1 płaską łyżeczką soli.

Przepis:

 
Zblenduj składniki posypki parmezanowej.
Pokrój warzywa (im dłuższego pieczenia wymagają, tym na mniejsze kawałki.
Wymieszaj w misce z parmezanową posypką.
Ułóż na papierze na blaszce do pieczenia i piecz ok. 30-35 min (220°C).
 
Otrzymamy posypkę, która w całości ma ok. 100-110g i 338 kcal
(warto z niej zrobić 5 porcji po czubatej łyżce = 68 kcal)
 
B 22,5g T 26,1g W 2,5g F 1,7g