Przepis:

  • Składniki: Składniki:
    600g cukinii (najlepiej 1 większa) – może być więcej, cukinia jest niskokaloryczna! 100g to tylko 17 kcal! Można ja zastąpić papryką w dowolnym kolorze lub pomidorem.
    200g mielonego fileta z piersi indyka lub kurczaka
    1 jajko
    4 pieczarki (80g)
    ½ cebuli (50g)
    1/5 szklanki mleka 1,5% (50g)
    2 łyżki natki pietruszki (24g)
    1 łyżka kaszy manny (12g)
    ½ łyżki oleju rzepakowego (5g)
    1 łyżeczka majeranku i po 3 szczypty: soli, pieprzu, słodkiej papryki

Przepis:

Cukinię dokładnie umyj, ale nie obieraj. Łyżeczką wydrąż część nasienną (powstanie rurka).
Jeśli będzie Ci łatwiej – przekrój po prostu na pół i wydrąąż łyżką pestki.
Od środka obsyp przyprawami.
Przygotuj farsz: piórka cebuli i pokrojone pieczarki podsmaż na oleju.
Przestudź, dodaj mięso, mleko i kaszę oraz jajko i przyprawy. Wymieszaj.
Cukinię napełnij farszem warzywno – mięsnym – dokładnie ubijając, aby usunąć powietrze.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym przetartym ręcznikiem papierowym z odrobiną oleju (lub olejem w sprayu) i zapiecz 45 minut.
Przewróć w połowie pieczenia.
Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki i z dowolną surówką.

Przepis na 2 porcje, każda ma:
Tylko 293 kcal!!!
B 34,7g T 8,1g W 15,6g F 6,3g