Przepis:

  • Składniki: Śniadanie, które doda energii na cały dzień, jest sycące i naprawdę zdrowe?

    Sałatka z jajkiem i awokado na pełnoziarnistym pieczywie (pyszna też bez)!

    Pełna smaku, lekko kremowa, chrupiąca i do tego apetycznie wygląda!

    Z bardzo potrzebnym dla większej sytości i dobrej pracy jelit błonnikiem, przeciwzapalnymi tłuszczami omega, niezbędnymi też dla naszego sera, mózgu i odporności. Z wit. A i E dla młodszego wyglądu naszej skóry!

    Tak ją przygotujesz:
    • 1/2 (70g) awokado
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • ok. 3 łyżki (50g) kukurydzy z groszkiem (dowolnie, u mnie akurat z puszeczki Bonduelle)
    • 1 łyżeczka (13g) majonezu wegańskiego (np. Develey mniej tłuszczu, możesz zastąpić oliwą z oliwek, ale to nie to samo!)
    • po 1 łyżeczce posiekanej cebulki i szczypiorku
    • ew. sól i pieprz do smaku

Przepis:

Ugotowane na twardo jajko i awokado pokrój w kostkę, cebulę i szczypiorek w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną cebulkę, majonez, przypraw do smaku sola, pieprzem.
Wymieszaj.

Doskonałym pomysłem jest też dodatek kiełków, czy natki pietruszki. No i oczywiście śmiało uzupełnij ją o warzywa na talerzu!

Podaj w formie sałatki (świetna na diecie keto, dla insulinoopornych, przy odchudzaniu lub kiedy ciągle jesteśmy głodni).

Porcja sałatki z podanych składników ma 279 kcal

B 10,1g T 20,5g W 9,2g F 5,3g

A ta sama porcja, ale podana na 2 kromkach pełnoziarnistego pieczywa (120g) ma 423 kcal

B 14,2g T 21,5g W 36,1g F 10,7g