Przepis:

  • Składniki: Domowy serek czekoladowy lekki jak mus

    • 1 opakowanie 400g jogurtu greckiego lekkiego
    • 1 łyżka kakao (10g)
    • 1 niepełna łyżeczka miodu (10g)
    • 1 łyżeczka stewii w proszku (5g)
    • 4 posiekane orzechy pekan (12g)
    • 1 szczypta soli (pokreśli słodycz)

    +
    • gaza
    • miska
    • sitko

Przepis:

Jogurt wymieszaj z kakao, stewią, miodem i szczyptą soli.
Przelej na sitko wyłożone złożoną na 4 gazą i umieść je nad miseczką – do niej będzie wpływać serwatka. Przykryj talerzykiem i odstaw na 12h w temp. pokojowej, na kolejne 12h w lodówce.

Przed podaniem posyp podprażonymi na patelni i posiekanymi pekanami.
I ciesz się własnoręcznie zrobionym extra kremowym serkiem.

Wręcz aksamitnym czekoladowym deserem!

Im dłużej serek będzie stał w lodówce, tym będzie bardziej zwarty. Po 3-4 dniach da się go kroić nożem.

Na zdjęciu są 2 porcje (liczone bez czekolady):

1 porcja to:

198 kcal B 8,7g T 10,4g W 15,5g F 1,6g