Przepis:

  • Składniki: Składniki:
    1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (ok. 35g, koniecznie bez cukru bo się przypala i naleśniki zrobią się brązowe!)
    2 łyżki mąki orkiszowej (30g)
    1 jajko
    1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
    szczypta soli

    Zblendować dokładnie składniki – dodać odrobinę mleka lub mąki, jeśli konsystencja tego wymaga (ciasto powinno być jak rzadka śmietana).

    UWAGA!
    Zanim się je usmaży, ciasto trzeba koniecznie (bo nie wyjdą!)odstawić na 15 minut.

Przepis:

Oprócz tego, że w tej wersji są pyszne – to można je przygotować w dowolnym smaku!

A sekretny składnik? To buraczana różdżka smaku od  Helpa Czary mamy (czyli liofilizowany burak) dodana w różnych proporcjach.

Podawać ze skyrem waniliowym (75g/porcja) i owocami (u mnie z pestkami granatu).

Z przepisu wyjdą 4 naleśniki (lub 5-6 przy większej wprawie).

To przepis na 2 porcje, kaloryczność 1 porcji razem z skyrem i owocami:
306 kcal B 16g T 9,3g W 39g