Przepis:

  • Składniki: Ryba po grecku:
    • 500g fileta z białej ryby (np. dorsz, ja lubię polędwicę z dorsza)
    • 200g cebuli (2 średnie)
    • 200g marchewki (4,5 średniej)
    • 150ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)
    • 1 korzeń pietruszki (ok. 50g)
    • 1 plaster selera korzeniowego (ok. 50g)
    • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
    • sok z ½ cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru (erytrol, ksylitol)
    • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • 3 szczypty soli
    • 3 szczypty oregano suszonego
    • 1 liść laurowy

Przepis:

Filety z ryby (możesz użyć dowolnej, ale takiej mięsistej) skrop sokiem z cytryn, oprósz połową soli i pieprz. Przygotuj folię spożywczą (albo aluminiową) – 2 kawałki takie, żeby zmieścić obok siebie połowę porcji ryby i zawinąć. I zawiń :). Ugotuj na parze przez 20 minut np. w parowarze lub w sitku nad gotującą się wodą (wtedy 1 porcja na raz, nie kładź piętrowo).

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach (lub pokrój w drobne paseczki np. nożykiem do julienne, wtedy warzywa są jeszcze bardziej chrupkie), wrzuć na patelnię, dodaj oliwę, wino (bulion), pomidory pozostałe przyprawy, przykryj i gotuj na mały, ogniu ok. 20 minut – warzywa powinny zostać al’ dente, a sos zredukować się. Po 20 minutach, jeśli jeszcze sos jest zbyt płynny – ustaw palnik na większą moc i zredukuj go przez kilka minut.

Rybę ułóż w zamykanym pojemniczku przekładając każdą warstwę sosem warzywno-pomidorowym. Odstaw do ostudzenia – najlepiej przez noc w lodówce. Wtedy jest najlepsza!

Z przepisu otrzymasz 4 porcje:

240 kcal każda (jak zamienisz wino na bulion warzywny to 216 kcal/ porcja, więc nie wiem, czy się opłaca ta zamiana 😊! Smakowo wolę z winem!)

Na winie każda porcja ma: B 25g T 6,7g W 13,1g F 6,6g