Przepis:

  • Składniki: Kolorowa surówka z kapustą:

    • 250g białej kapusty
    • 1 szt. czerwonej papryki (140g)
    • 1/2 cebuli (50g)
    • 1 marchewka (45g)
    • 1 łyżka świeżego koperku lub natki pietruszki

    zalewa:
    • 1/4 szklanki octu (zwykły, 50g)
    • 1/3 szklanki oleju lub oliwy (75g)
    • 2 łyżeczki musztardy (20g) – najlepsza jest miodowa, ale też może być inna – ja daję po łyżeczce miodowej i francuskiej
    • 1/3 szklanki erytrolu (70g) lub 4,5 łyżki miodu (45g) (lub ew. ¼ szklanki cukru (55g) - na cukrze postoi długo - z erytrolem tylko do 3 dni!)
    • ¾ łyżki soli (ok. 12-15g)

Przepis:

Ta surówka to połączenie smaku i sprytu! Świetny pomysł na to, żeby zawsze jakieś warzywa na szybko były w lodówce.

I choć lubię ją najbardziej jak tylko ostygnie, to świetnie przechowuje się w lodówce (nawet 2-3 tygodnie) i im dłużej stoi, tym jest pyszniejsza!

Dzisiaj daję Wam ten przepis, który wiele lat temu od jednej z moich podopiecznych. I uwielbiam do niego wracać.

A przepis jest tak uniwersalny, że choć uwielbiam oryginał, to smakuje wspaniale zarówno w wersji z zieloną papryką – kalarepką, żółtą papryką i kukurydzą i z tym, co tylko zechcesz wrzucić 😊

Surówka z białej kapusty:

  • 250g białej kapusty
  • 1 szt. czerwonej papryki (140g)
  • 1/2 cebuli (50g)
  • 1 marchewka (45g)
  • 1 łyżka świeżego koperku lub natki pietruszki

zalewa:

  • 1/4 szklanki octu (zwykły, 50g)
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy (75g)
  • 2 łyżeczki musztardy (20g) – najlepsza jest miodowa, ale też może być inna – ja daję po łyżeczce miodowej i francuskiej
  • 1/3 szklanki erytrolu (70g) lub 4,5 łyżki miodu (45g) (lub ew. ¼ szklanki cukru (55g))
  • ¾ łyżki soli (ok. 12-15g)

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę i paprykę pokroić. Warzywa wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa. Mieszać co kilka minut do momentu wystygnięcia. Surówkę można przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Smacznego!

Z przepisu wyjdzie 5 porcji, każda:

177 kcal (choć u mnie mniej, nie jem całego sosu który powstaje)

B 1,8g T 16g W 5,7g F 2,5g