Przepis:

  • Składniki: Pieczeń z indyka

    Składniki:
    • 400g mięsa z piersi indyka (zmielone)
    • 100g (ok. 1/3 szklanki) mleka 1,5% lub napoju roślinnego
    • ½ cebuli (50g)
    • 1 marchewka (ok. 50g)
    • 1 pietruszka (ok. 50g)
    • 1 plaster selera korzeniowego (ok. 50g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki płatków owsianych (zmielonych lub bułki tartej, 30g)
    • 2 łyżki masła (20g)
    • przyprawy: 1 łyżeczka soli, po 3-4 szczypty: pieprz czarny, papryka słodka, imbir suszony, gałka muszkatołowa

    + 1 jajko jeśli chcesz, żeby pieczeń była bardziej zbita

Przepis:

Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na maśle – chwilę, masło nie może zbrązowieć.

Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych lub średnich oczkach.

Mięso wymieszaj z warzywami, podsmażoną cebulką (razem z masłem) zmielonymi płatkami, mlekiem, przyprawami i dobrze wyrób – aż będzie się samo „kleiło”.

Jeśli lubisz bardzie „zbitą” pieczeń, to dodaj jajko i  wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Przełóż do przetartej papierem z odrobiną oleju keksówki. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

Cała pieczeń to ok. 20 solidnych plastrów (po 20-25g).

1 plaster ma:

44 kcal B 5,3g T 1,4g W 1,9g F 0,2g

a kanapka na 1 cienkiej kromce pełnoziarnistego pieczywa (30g):

160 kcal B 12,6g T 3,2g W 17g F 3,1g