Przepis:

  • Składniki: 400g ciecierzycy (już ugotowana lub w zalewie, ilość po odsączeniu)
    90g (6 szt.)suszonych pomidorów w oleju (odsączone)
    50g (4 łyżki) tahini
    30g soku z cytryny (4-5 łyżek)
    30g aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy/zalewa ze słoika)
    2 ząbki czosnku
    3 szczypty soli
    2-3 łyżki wody

    można też dodać wg uznania:
    kumin (do smaku, polecam!) lub natka pietruszki

Przepis:

Czosnek przeciśnij przez praskę, zblenduj z odsączoną ciecierzycą (zalewę zachowaj) i pozostałymi składnikami. Możesz dodać więcej aquafaby lub wody, ale pamiętaj, że hummus zgęstnieje w lodówce.

Domowy hummus przełóż do szczelnego pojemnika bądź słoika i przechowuj w lodówce do kilku dni.

Całość to 5 porcji po 236 kcal.:

B 50g T 50g  W 102g F 41g.

1 porcja (130g):

B 10g T 10g W 20g F 8g (F to błonnik).