Przepis:
-
Składniki:
1 opakowanie szpinaku mrożonego 450g
4 jajka
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku (polski)
350g serka śmietankowego (President Light, Bieluch lub inny)
1/2 pęczku koperku
150 g łososia wędzonego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Najpierw musimy wykonać szpinakowy „biszkopt”.
Smażymy szpinak na łyżce masła aż odparuje nadmiar wody. Masę doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową. Gdy wystygnie dodajemy żółtka 4 jaj, które musimy ze szpinakiem dokładnie rozmieszać. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli i delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.
Dużą blachę z piekarnika musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto tak by utworzyło spory prostokąt. Pieczemy ciasto w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut na środkowej półce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie naszej rolady.
Serek przekładamy do większej miski i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Przeciśnięty przez praskę czosnek zaostrzy smak nadzienia. Wystarczy już tylko ser doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem by był gotowy do wypełnienia rolady.
Gotowe i przestudzone ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy razem z nią w rulon.
Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową. Rozkładamy na wierzch kawałki wędzonego łososia i zwijamy w roladę.
Tak przygotowane danie musi jeszcze się schłodzić by łatwiej je można było kroić w plastry.
Owijamy roladę w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.