Przepis:

  • Składniki: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450g
    4 jajka
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku (polski)
    350g serka śmietankowego (President Light, Bieluch lub inny)
    1/2 pęczku koperku
    150 g łososia wędzonego
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis:

Najpierw musimy wykonać szpinakowy „biszkopt”. 

Smażymy szpinak na łyżce masła aż odparuje nadmiar wody. Masę doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową. Gdy wystygnie dodajemy żółtka 4 jaj, które musimy ze szpinakiem dokładnie rozmieszać. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli i delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.

Dużą blachę z piekarnika musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto tak by utworzyło spory prostokąt. Pieczemy ciasto w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut na środkowej półce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie naszej rolady.

Serek przekładamy do większej miski i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Przeciśnięty przez praskę czosnek zaostrzy smak nadzienia. Wystarczy już tylko ser doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem by był gotowy do wypełnienia rolady.

Gotowe i przestudzone ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy razem z nią w rulon.

Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową. Rozkładamy na wierzch kawałki wędzonego łososia i zwijamy  w roladę.

Tak przygotowane danie musi jeszcze się schłodzić by łatwiej je można było kroić w plastry.

Owijamy roladę w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.