Przepis:

  • Składniki: 1 szklanka zblanszowanego gorącą wodą brokuła (2-3 minuty, różyczki podzielone na małe kęsy) - można wymieszać z kalafiorem! Świeży będzie najlepszy
    1 średni pomidor (u mnie malinowy)
    1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    1/3 jabłka pokrojonego w kostkę
    2 łyżki czarnych oliwek
    1 mała cebulka dymka (piórka)
    4-5 plasterków wiejskiej szynki pokrojonych w kostkę
    1-2 łyżki pokruszonego sera feta
    2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka majonezu
    sól, pieprz do smaku (ew. ząbek czosnku)
    można dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki

Przepis:

Składniki wymieszać.

Kilka wskazówek:

  • Starajcie się pokroić skladniki w równą kostkę wtedy sałatka jest jeszcze lepsza!
  • Brokuł świeży jest znacznie lepszy, bardziej jędrny!
  • Feta prawdziwa lub bliska prawdziwej, a nie ser „typu” feta. Ja najczęściej kupuję fetę kozio-owczą w Lidl.
  • Wędlina dobrej jakości. Możecie taką zrobić samodzielnie!

Tu znajdziecie e-book z prostymi przepisami na domowe wędliny: KLIKNIJ TU.