Składniki: 1 garść jagód (ok. 80g)
200g chudego twarogu
1 małe jajko
2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki (ok. 40g)
9 łyżek mąki orkiszowej lub bezglutenowej uniwersalnej (ok. 130g)
1 łyżka erytrolu (10g)
szczyptę soli
Przepis:
Jagody zblenduj, dodaj pozostałe składniki i znów zblenduj lub dokładnie pognieć widelcem, wymieszaj.
Wkładaj przy pomocy dwóch łyżek na wrzącą osoloną wodę lub uformuj walec o średnicy ok. 3 cm, spłaszcz i pokrój lekko pod ukosem i także gotuj. Ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Podawaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego wymieszanego z erytrolem (łyżeczka), łyżką jagód i listkami mięty.
Pycha!!!
3 porcje (z jogurtem do polania i jagodami) po 320 kcal/porcja. B 18g T 3g W 52g w porcji.