Przepis:

  • Składniki: 1 cebula (100g)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
    2 marchewki (90-100g)
    4 ziemniaki – można też bataty, topinambur (ok. 300g)
    1 czerwona papryka (140g)
    1 żółta papryka (140g)
    3 garście jarmużu (60g)
    2 łyżki tartego parmezanu
    1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym (mogą być z ziołami lub czosnkiem)
    ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (ok. 125g)
    przyprawy: po ½ łyżeczki soli, słodkiej papryki w proszku, oregano, po 2 szczypty czarnego pieprzu, erytrolu

Przepis:

Posiekać drobno cebulkę i czosnek, podsmażyć w garnku na oleju – aż się lekko zeszklą, dodając pod koniec przyprawy i krojone pomidory oraz bulion. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu.

W tym czasie pokroić warzywa – ziemniaki w ćwiartki, papryki w kwadraty, marchewkę w 1 cm plasterki, cebulę w ćwiartki i rozdzielić warstwy, jarmuż obrać z łodyg i podzielić na mniejsze części. Posypać parmezanem.

Wymieszać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem pomidorowym i wstawić do zimnego piekarnika. Piec ok. 1-1h 15 min w 200 °C.

Jeśli dołożyć do warzyw 4 podudzia/ udka z kurczaka (ok. 320g bez skóry i kości, przyprawić podobnie jak sos sól, pieprz, papryka w proszku, czosnek, zioła prowansalskie) wyjdą 4 pyszne, dobrze skomponowane i szybkie obiady!

Warzywa można dowolnie zamieniać! Ja bardzo lubię dodać jeszcze oliwki lub kapary.

Stosując się do przepisu otrzymasz:

4 porcje po 180 kcal każda warzyw

B 8g T 7g W 23g

Lub 4 porcje z kurczakiem TYLKO po 273 kcal każda

B 21,5g T 10g W 23g F 7,2g