Przepis:

  • Składniki: Czekoladowe donaty - czyli ciasto mieszane widelcem!

    Puszyste, bardzo! puszyste, czekoladowe i ekspresowe :) Upiecz je w dowolnej foremce!
    Obiecuję, że warto!

    Składniki:
    - 100g mąki (u mnie pół na pół owsiana i orkiszowa, ale może być dowolna, także mix bezglutenowy)
    - ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 lekko czubata łyżka kakao
    - 2 dojrzałe banany
    - 2 łyżki domowego dżemu (dowolny smak)
    - 1 jajko
    - 2,5 łyżki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego kokosowego
    - 1 łyżka soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego - 1 szczypta soli

Przepis:

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Małą keksówkę lub inną mała foremkę (np. okrągłą) wyłożyć papierem lub posmarować oliwą – ja piekłam w foremce silikonowej na donuty.

Banany rozgnieść widelcem, dodać wszystkie pozostałe składniki. Mieszać widelcem lub trzepaczką do powstania gładkiej masy.
Piec ok. 25 minut.

Całe: 990 kcal – 6 porcji po 166 kcal.
Całe: B 25g T 35g W 148g – w porcji B 4g T 6g W 25g.