Przepis:

  • Składniki: Składniki na 90-sekundowe ciacho orzechowe:

    2 lekko czubate łyżki masła orzechowego (60g)
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu naturalnego (10g)
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (1g) - lub więcej, jeśli lubisz bardziej puszyste ciasta
    1 łyżka erytrolu (10g)

Przepis:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać bezpośrednio w filiżance bądź kokilce.

Włożyć do mikrofali i nastawić na 1 minutę 30 sek. na 800W.

Jeśli babeczka jest z góry surowa, przedłużyć o kilka sekund czas „pieczenia”.

Można upiec w piekarniku – 160 °C, ok. 15-16 minut (termoobieg).

Po tym czasie zajadać się ciepłym ciachem lub odstawić na kilka minut do ostygnięcia (ma wtedy mniej wyczuwalny smak jajka).

Można posypać cukrem pudrem z erytrolu.

 

Przepis to 2 porcje, każda ma:

225 kcal

B 10,5g T 18,4g W 4,1g F 1,5g (błonnik)