Przepis:

  • Składniki: 200g ciecierzycy (przed ugotowaniem)
    300g warzyw (marchewka, seler korzeniowy, pietruszka, por, pieczarki)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    0,5 lub 0,75 puszki pomidorów krojonych (raczej odsączone) lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego)
    2 łyżki oleju (rzepakowy, oliwa z oliwek) + odrobina do posmarowania blaszki
    2 jajka
    sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, vegeta natur lub domowa
    sok z 0,5 cytryny
    2-3 łyżki bułki tartej (z chleba pełnoziarnistego) lub otrąb owsianych + odrobina do posypania blaszki

Przepis:

Ciecierzycę namocz na 12 godzin.

Przepłucz. Gotuj w świeżej wodzie, z liściem laurowym i zielem angielskim (2 szt.) i 6 ziarenkami pieprzu ziarnistego do czasu, aż ciecierzyca będzie się rozpływać w palcach (możesz na koniec posolić).

Liść laurowy wyjmij, resztę przypraw pozostaw.

Cebulę, czosnek i pieczarki posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy.

Zmiksuj z ciecierzycą i pozostałymi składnikami.

Dodaj olej, przecier lub pomidory, sok z cytryny i jeszcze miksuj chwilę. Przypraw do smaku.

Na sam koniec dodaj jajka.

Wszystko wymieszaj. Masa będzie dość luźna, ale taka ma być.

Keksówkę przetrzyj papierem z oliwą, obsyp bułką tartą, wyłóż masę, wyrównaj wierzch.

Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piecz do zbrązowienia wierzchu, czyli ok. 50-60 minut.  

Ostudź w ciepłym piekarniku.