Składniki: Składniki na 1 porcję (2 duże naleśniki):
1 łyżka masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
1 łyżka mąki orkiszowej
1 jajko
50g mleka 1,5% lub napoju sojowego lub innego
Przepis:
Najlepiej najpierw rozmieszać dokładnie i na gładką masę jajko z masłem orzechowym, a potem dodać pozostałe składniki. Ciasto powinno być dość rzadkie. Nie potrzebują żadnego dodatkowego oleju do smażenia. Smażą się szybciutko.
To jedne z moich ulubionych naleśników, orzechowe, z chrupiącymi kawałkami orzechów i z aksamitną rozpływającą się czekoladą. Mają więcej białka od zwykłych naleśników. I są bardzo sycące, naprawdę długo się po nich nie czuje głodu!
Same naleśniki mają 315 kcal
B 17g T 21g W 15g F 3,3g
A z dodatkami ze zdjęcia (+100g Jogurtu sojowego Alpro Skyr Style + 1 kostka gorzkiej czekolady rozpuszczona z odrobiną mleka + kilka posiekanych migdałów) będzie to wyglądało tak: