Przepis:

  • Składniki: 2 garście śliwek (160g - lub inne owoce)
    2 szczypty mąki ziemniaczanej (2-4g, na czubku łyżki)
    2 łyżeczki erytrolu (może być cukier, miód, dopasuj ilość do smaku owoców! Można pominąć!)
    1-2 szczypty cynamonu
    kilka łyżek wody

    Frużelina: podsmażyć wydrylowane, pokrojone w połówki lub ósemki śliwki na patelni.
    Dodać odrobinę wody (kilka łyżek lub więcej, żeby powstał sos).
    Oprószyć cynamonem i erytrolem do smaku.
    Dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
    Na koniec dodać szczyptę - dwie mąki ziemniaczanej - najlepiej rozmieszanej z odrobiną wody lub posypać owoce przez sitko, żeby nie było grudek.
    Zagotować i już!

Przepis: