Przepis:

  • Składniki: Ciasto:

    3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
    1 łyżeczka przyprawy do piernika/cynamonu (uwaga na zawartość mąki w mieszankach przyprawowych)
    3 łyżki erytrolu lub ksylitolu, ale ja lubię tu karmelowy smak cukru trzcinowego
    1 jabłko lub soczysta gruszka
    1/4 szklanki oleju kokosowego lub masla klarowanego (po roztopieniu)
    1 jajko
    1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego (może trochę więcej)
    Kruszonka:

    2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka miodu
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub słupków migdałów
    1-2 roztopionego masła kierowanego (może być olej koko, ale kruszonka będzie się a nim trochę sypać )

Przepis:

Roztrzep jajko z mlekiem i olejem. Zmiksuj suche składniki na mąkę (płatki, proszek, przyprawa, cukier). Wsyp suche do mokrych, wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę owoc. Wymieszaj. Wyłóż do kokilek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. 

Składniki na kruszonkę wymieszaj. Ułóż na muffinkach.

Piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni.