Przepis:

  • Składniki: Mięso:
    1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)

    Pasta do marynowania:
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki musztardy delikatesowej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki kolendry w ziarenkach
    2 łyżeczki soli

Przepis:

Przygotować pastę do marynowania.

Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Wymieszać składniki marynaty. Dla lepszego efektu można rozetrzeć przyprawy – wszystkie prócz czosnku – z solą w moździerzu, co pozwoli im uwolnić więcej aromatu.

Filet oczyścić z błonek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą.

Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, w temp. 180°C przez 30 minut.

Po tym czasie rozciąć rękaw/zdjąć pokrywę naczynia, włączyć termoobieg i dopiec jeszcze 10 minut, do zbrązowienia. Odstawić do ostygnięcia.

Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.