Przepis:

  • Składniki: (porcja na 2 bochenki, 2 blaszki keksówki)

    1/2 kg mąki żytniej razowej (lub pszennej razowej)
    1/2 kg mąki orkiszowej
    1 l wody gazowanej
    3/4 szklanki siemienia lnianego
    3/4 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
    1/2 szklanki sezamu
    1/2 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki pestek dyni
    1/2 szklanki otrębów pszennych lub owsianych
    2 łyżki stołowe zakwasu
    3 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
    1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (brązowego, można zastąpić białym)

Przepis:

Mąkę i wodę wymieszaj drewnianą łyżką na dość gładką masę. Po kolei dodawaj składniki powoli mieszając.

Odstaw przykryte w misce na 8-12 godzin, żeby wyrosło.

Odłóż zakwas na następny raz. TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA ZAKWAS.

2 formy keksówki natrzyj odrobiną oliwy i posyp cieniutko mąką, włóż ciasto.

Aby uzyskać efekt, jak na zdjęciu, należy boki formy zamiast mąką, posypać pestkami słonecznika.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni lub 160-170 na termoobiegu). Piecz 1 h 15 min. – 1 h 30 min.

Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjmij z foremek, połóż na ściereczce, żeby odparował.

Zawinięty w ściereczkę w chlebaku będzie świeży przez tydzień.