Waniliowe racuszki pachnące masłem z frużeliną śliwkową pachnącą cynamonem i wiórkami czekolady

Przepis:

  • Składniki: Waniliowe racuszki z cynamonowymi śliwkami i czekoladą

    - 1 jajko
    - 250g napoju migdałowego/ kokosowego/ mleka (1 szklanka)
    - 180g mąki orkiszowej (12 łyżek)
    - 10g masła (1 łyżka)
    - 3g suszonych drożdży (1 łyżeczka lub 15g świeżych)
    - 2 łyżki erytrolu
    - odrobina pasty waniliowej lub naturalnego aromatu waniliowego

Przepis:

Oddzielić białko od żółtka.

Do garnuszka wlać  wlać napój/ mleko, dodać erytrol, masło i drożdże, podgrzać krótko (do temperatury ciała, 36-37°C). Przykryć i odstawić na kilka minut.

W tym czasie białko ubić na sztywną pianę.

Masę z drożdżami przełożyć do miski, dodać żółtko, mąkę i zblendować na gładko.

Dodać ubite białka, wanilię i delikatnie wymieszać.

Odstawić przykryte ściereczką na 10-20 minut (im dłużej, tym racuchy bardziej puszyste).

Smażyć na średnim ogniu po pół minutki z każdej strony.

Podawać z frużeliną i cukrem pudrem z erytrolu.

Tu znajdziesz przepis na frużelinę KLIKNIJ.

 

Z przepisu wyjdą 2 porcje (kaloryczność z frużeliną i czekoladą), każda ma:

470 kcal B 18,5g T 12,5g W 66g F  4,3g