Przepis:

  • Składniki: Składniki:

    240g ciecierzycy w zalewie (puszka 400g, odsączyć)
    3 łyżki (30g) kakao
    3 łyżki (30g) erytrolu (można więcej, jest praktycznie bezkaloryczny)
    2 łyżki (20g) syropu klonowego
    2 łyżki migdałów lub 2 lekko czubate łyżki mąki migdałowej/kokosowej
    2 łyżki (60g) masła orzechowego
    1 jajko
    1 łyżka (20g) jogurtu naturalnego
    1 łyżka (10g) oleju rzepakowego
    1 szczypta soli
    0,4 łyżeczki sody
    0,4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis:

To ciasto jest bez grama mąki i bez cukru. Tylko 200 kcal/spory kawałek!

Piekarnik nagrzać do 180C.
Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem lub użyć silikonowej.

Zblendować migdały na mąkę.
Wymieszać w jednej misce suche składniki – mąkę migdałową, kakao, proszek, sodę, sól.
Zblendować mokre: ciecierzycę, (odsączoną z zalewy) masło orzechowe, jajko, jogurt syrop klonowy i również erytrol.
Dodać składniki suche do mokrych i dokładnie wymieszać.

Przelać do foremki, piec 20 minut.

Dzieląc ciasto na 6 sporych kawałków, 1 kawałek ma
TYLKO
208 kcal
B 8,2g (!!!), T 12,6g, W 12,7g F (błonnik)3,9g (!!!)