Przepis:

  • Składniki: 180g płatków owsianych bezglutenowych
    180g marchewki
    100g jabłka ze skórką (może być razem z gniazdem nasiennym) lub banana (waga bez skórki)
    100g jogurtu naturalnego
    30g migdałów
    30g orzechów włoskich
    50g oleju rzepakowego lub rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego
    2 jajka
    75g erytrolu lub ksylitolu
    po 1 łyżeczce (można więcej): cynamonu, przyprawy do pierników
    1/2 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
    1 łyżka octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny
    1 szczypta soli

Przepis:

Piekarnik włącz na 180 stopni.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Oddziel białka od żółtek. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Płatki owsiane, migdały, erytrol, sodę, cynamon i przyprawę do piernika zblenduj razem na mąkę.

Dodaj jabłko, olej, żółtka, jogurt, ocet/sok z cytryny i jeszcze raz zblenduj.

Wymieszaj ze startą marchewką, posiekanymi orzechami.

Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Przelej do formy. Lekko potrząśnij.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 55 min. – 1,2 h (Ja dziś piekłam 1,2 h, miałam soczystą marchewkę).

Ostudź w formie. Można posypać odrobiną cukru pudru z erytrolu.

 

Całe ciasto ma 1850 kcal.

U mnie podzielone na 10 sporych kawałków daje TYLKO 185 kcal w porcji!