Przepis:

  • Składniki: 100g mąki bezglutenowej (mix) lub orkiszowej - można zastąpić dodatkową ilością migdałów (100g) + 1 łyżka mąki
    70g migdałów (ze skórką)
    80ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
    50ml soku owocowego (u mnie jabłkowy)
    50ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
    50g ksylitolu/erytrolu
    2 gruszki (ok. 150g po obraniu i bez gniazd)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny (do aktywacji sody)
    1 szczypta soli

Przepis:

Migdały zmiksuj na mąkę. Wymieszaj oddzielnie suche (migdały też) i mokre składniki. Wlej mokre do suchych i wymieszaj wszystko razem. Odstaw na 15 minut.
Przelej do małej keksówki i dodaj gruszki (pokrój w kostkę, jeśli są soczyste, oprósz mąką żeby nie było zakalca).