Składniki: 2 jajka
6 łyżek otrąb (żytnie, pszenne, owsiane lub mieszane, 50g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia (1g)
szczypta soli
Przepis:
Rozmieszaj wszystkie składniki widelcem.
Wypełnij płaską foremkę lub ew. filiżankę/kokilkę (ok 3/4 wysokości) i piecz w mikrofali 3-4 minuty (na maksymalnej mocy). Najlepszy jest przestudzony.
Na zdjęciu razem z serkiem naturalnym wymieszanym z ziołami prowansalskimi i posiekanymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, podane na rukoli.
Chlebek/ bułeczka (podziel na 2 lub 3 porcje) ma:
360 kcal B 22,6g T 19g W 15,5g F 18,7g
W wersji z 4 dodanymi drobno posiekanymi pomidorami suszonymi w oleju: