Przepis:

  • Składniki: 2 jajka
    6 łyżek otrąb (żytnie, pszenne, owsiane lub mieszane, 50g)
    2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
    1 łyżeczka oleju rzepakowego (5g)
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia (1g)
    szczypta soli

Przepis:

Rozmieszaj wszystkie składniki widelcem.

Wypełnij płaską foremkę lub ew. filiżankę/kokilkę (ok 3/4 wysokości) i piecz w mikrofali 3-4 minuty (na maksymalnej mocy). Najlepszy jest przestudzony.

Na zdjęciu razem z serkiem naturalnym wymieszanym z ziołami prowansalskimi i posiekanymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, podane na rukoli.

 

Chlebek/ bułeczka (podziel na 2 lub 3 porcje) ma:

360 kcal B 22,6g T 19g W 15,5g F 18,7g

W wersji z 4 dodanymi drobno posiekanymi pomidorami suszonymi w oleju:

453 kcal B 26,6g T 22,7g W 24,4g F 23,7g