Przepis:

  • Składniki: 200g cukinii (1 niewielka) + 3 szczypty soli
    180g jabłka (1 średnie)
    400g dojrzałych bananów (waga ze skórką, 2 średnie sztuki)
    100g (20 sztuk) daktyli
    100g (10 łyżek) płatków owsianych (ale sprawdzą się też miksowane migdały lub mąka migdałowa)
    50g (3 1/2 łyżki) masła orzechowego lub oleju rzepakowego, płynnego oleju kokosowego
    3 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody + 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
    2 łyżki karobu + 2 łyżki kakao (można użyć samego kakao, jeśli lubisz bardziej czekoladowe)

Przepis:

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Daktyle (bez pestek) namocz w ciepłej wodzie na 10 minut. Po tym czasie zblenduj z obranymi bananami i masłem orzechowym.

Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku. Na tej samej tarce zetrzyj umyte jabłko (ze skórką). Wymieszaj z cukinią.

Płatki zmiel na mąkę, dodaj do mielenia karob, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Jajka ubij ze szczyptą soli na puszysty kogel mogel.

Wymieszaj masę daktylową z mąką owsianą.

Cukinię i jabłko zmieszaj z ubitymi jajkami.

Połącz wszystko razem, mieszając delikatnie, ale dokładnie. Dodaj ocet/sok z cytryny.

Przełóż do posmarowanej olejem/masłem klarowanym małej tortownicy (20-22 cm).

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Zostaw w blaszce do ostygnięcia.

 

Kcal 1680 – podzielone na 8 porcji = 210 kcal/porcja