Zakwas z buraka lub buraki w formie kiszonej to dla naszego organizmu skarbnica minerałów, witamin i bakterii kwasu mlekowego!
To sposób na zdrowie, odporność i lepsze samopoczucie.
Zakwas z buraka właściwości ma naprawdę dobre działania na:
- regulowanie pracy układu pokarmowego
- ochronę i wsparcie układu krwionośnego (w tym zakwas z buraka wspiera regulowanie zbyt wysokiego poziomu ciśnienia)
- układ nerwowy bo chroni nasze komórki przed stresem
- dba o oczy
- pozwala dłużej zachować młodość
- układ odpornościowy – jest naturalnym probiotykiem i zmniejsza ryzyko infekcji
- odchudzanie: redukcja masy ciała może być szybsza i dłużej się utrzymywać
- wspiera detoksykację organizmu – a szczególnie wspiera wątrobę w jej ciężkiej pracy
- leczenie chorób reumatycznych i wzmocnienie kości
- zapobieganie nowotworom (żołądek, pęcherz, jelito grube – dzięki zawartości betaniny w soku, która ma właściwości przeciwutleniające)
- zdrowie w trakcie ciąży (żelazo chroni przed anemią ciążową, kwas foliowy – jest ważny dla rozwoju układu nerwowego płodu)
- pomaga diabetykom w chronieniu układu krwionośnego i obniżenia cholesterolu (soku nie dosładzamy!)
Powyższe zalety kiszonego buraka są ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia, mogą spełnić wiele naszych potrzeb, ale ponad inne walory zdrowotne – wartą podkreślić rolę kwasu mlekowego, którego w trakcie kiszenia buraki stają się doskonałym źródłem!
Oczyszcza organizm i reguluje florę bakteryjną w jelitach – a jak wiemy – zdrowe jelita zdrowy człowiek!!
A profilaktyka jest łatwiejsza, niż leczenie!!
Tym bardziej, że buraki są ogólnie dostępne, tanie i bardzo łatwo jest zrobić taki domowy eliksir zdrowia w domu – czyli kiszony sok/zakwas z buraka!
Chcesz poznać sprawdzony przepis na zakwas z buraka i więcej sezonowych przepisów na jesień i zimę dopasowanych do Ciebie?
Dołącz do nas do FIT365 – fit i w formie cały rok. TU KLIKNIJ po szczegóły.
Profilaktycznie kuracja sokiem z kiszonych buraków powinna trwać 2 – 3 tyg. Pijemy co dziennie 2 x 0,5 szklanki soku/zakwasu.
Same ukiszone buraki możemy wykorzystać jako surówkę – są pyszne!
A na koniec, pamiętaj – kiszeniu poddają się też inne warzywa i owoce i zawsze są dobrym źródłem witamin i minerałów.
Najlepiej smakują kiszone kapusty (biała i czerwona, pekińska), ogórki, marchew, kalafior, papryka, jabłka, cytryny…