Zakwas z buraka lub buraki w formie kiszonej to dla naszego organizmu skarbnica minerałów, witamin i bakterii kwasu mlekowego! 

To sposób na zdrowie, odporność i lepsze samopoczucie.

Zakwas z buraka właściwości ma naprawdę dobre działania na:

  • regulowanie pracy układu pokarmowego
  • ochronę i wsparcie układu krwionośnego (w tym zakwas z buraka wspiera regulowanie zbyt wysokiego poziomu ciśnienia)
  • układ nerwowy bo chroni nasze komórki przed stresem
  • dba o oczy
  • pozwala dłużej zachować młodość
  • układ odpornościowy – jest naturalnym probiotykiem i zmniejsza ryzyko infekcji
  • odchudzanie: redukcja masy ciała może być szybsza i dłużej się utrzymywać
  • wspiera detoksykację organizmu – a szczególnie wspiera wątrobę w jej ciężkiej pracy
  • leczenie chorób reumatycznych i wzmocnienie kości 
  • zapobieganie nowotworom (żołądek, pęcherz, jelito grube – dzięki zawartości betaniny w soku, która ma właściwości przeciwutleniające) 
  • zdrowie w trakcie ciąży (żelazo  chroni przed anemią ciążową, kwas foliowy – jest ważny dla rozwoju układu nerwowego płodu) 
  • pomaga diabetykom w chronieniu układu krwionośnego i obniżenia cholesterolu (soku nie dosładzamy!) 

Powyższe zalety kiszonego buraka są ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia, mogą spełnić wiele naszych potrzeb, ale ponad inne walory zdrowotne – wartą podkreślić rolę kwasu mlekowego, którego w trakcie kiszenia buraki stają się doskonałym źródłem!

Oczyszcza organizm i reguluje florę bakteryjną w jelitach – a jak wiemy –  zdrowe jelita zdrowy człowiek!!

A profilaktyka jest łatwiejsza, niż leczenie!!

Tym bardziej, że buraki są ogólnie dostępne, tanie i bardzo łatwo jest zrobić taki domowy eliksir zdrowia w domu – czyli kiszony sok/zakwas z buraka!

Chcesz poznać sprawdzony przepis na zakwas z buraka i więcej sezonowych przepisów na jesień i zimę dopasowanych do Ciebie?

Dołącz do nas do FIT365 – fit i w formie cały rok. TU KLIKNIJ po szczegóły.

Profilaktycznie kuracja sokiem z kiszonych buraków powinna trwać 2 – 3 tyg. Pijemy co dziennie 2 x 0,5 szklanki soku/zakwasu.

Same ukiszone buraki możemy wykorzystać jako surówkę – są pyszne!

A na koniec, pamiętaj – kiszeniu poddają się też inne warzywa i owoce i zawsze są dobrym źródłem witamin i minerałów.

Najlepiej smakują kiszone kapusty (biała i czerwona, pekińska), ogórki, marchew, kalafior, papryka, jabłka, cytryny…

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*