Niektóre warzywa lub owoce nie powinny być razem magazynowane!
Sezon, czy nie – kupujemy warzywa i owoce w większych ilościach. To smaczne dawki witamin w naturalnej postaci. Ale jakże często po zakupach zauważamy, że szybko zaczynają dojrzewać, przejrzewać i gnić. Tracąc w ten sposób walory smakowe i odżywcze, o wyglądzie nawet nie wspominając.
Duże znaczenie mogą mieć tu nasze błędy w przechowywaniu warzyw i owoców. okazuje się bowiem, że niektóre, nie powinnyć być przechowywane razem.
Dlaczego?
Większość owoców wydziela etylen – gaz, który powoduje ich dojrzewanie. Tym więcej, im bardziej dojrzały jest owoc!Stąd więc, jeśli chcesz mieć dojrzalsze awokado, wystarczy zawinąć je w papier razem z jabłkami np. na noc.
Co ważne, już nawet tylko trochę przejrzałe (nadgniłe) jabłko znacznie przyspieszy dojrzewanie sąsiadujących z nim warzyw i owoców. Niektóre też mogą zrobić się szybko nieświeżo żółte, a nawet brązowe – ponieważ etylen sprzyja też utracie chlorofilu (barwnika) w warzywach i owocach.Trzymanie tych owoców w lodówce nie zmienia sytuacji, może nawet pogorszyć, bo niektóre źle to tolerują.
Przechowywane osobno powinny być:
- jabłka
- awokado
- dojrzałe banany (dodatkowo, jeśli zawiniesz końcówkę banana folią (zwykłą, aluminiową) - spowolni to jego dojrzewanie)
- kapusta
- bakłażan
- sałata
- melon
- mango
- cebula
- gruszki
- śliwki
- pomidory
Są też warzywa i owoce, które są nieco odporniejsze naetylen wytwarzany przez sąsiadów – to np. papryka, owoce jagodowe (maliny, truskawki), cytrusy (cytryny, limonki), ale też jarmuż i ananasy.
To jak, już sprawdziliście swoje parapety, koszyki i lodówki?