Ogórek +pomidor = połączenie, które… szkodzi?
MIT!
Internet prześciga się w coraz to innych „doniesieniach”, które mają przyciągnąć naszą uwagę.
A przy okazji wbić do głowy mity które zostają z nami i powielane latami zyskują miano „prawdy”.
Pomidor + ogórek to nie jest szkodliwe połączenie.
FAKT 1: ogórek zawiera sporo askorbinazy, enzymu, który rozkłada wit. C i faktycznie wit. C w pomidorze jest. Ale już kiszony/ małosolny tak nie zadziała.
FAKT 2: jedyne niekorzystne połączenie ogórka z pomidorem to zmniejszenie ilości wit. C w pomidorze. A pomidor nie jest wcale jej aż tak bogatym źródłem… więc nie ma problemu!
FAKT 3: gdybyśmy chcieli być konsekwentni, to askorbinazę zawiera też marchewka, cukinia i inne… Więc powinniśmy wszystko jeść osobno. No nie da się!
FAKT 4: Wit. C jest wrażliwa na temperaturę., więc musielibyśmy wszystko jeść surowe… żeby jej nie tracić. Tez nie da się wyłącznie jeść surowego. Szczególnie zimą.
FAKT 5: niektóre osoby, o bardziej wrażliwych kubkach smakowych poczują lekka zmianę smaku w połączeniu tych warzyw.
Wskazówka: dodaj innych produktów bogatych w wit. C do diety np. natkę pietruszki, paprykę i nie daj się więcej dietetycznym mitom!