Przepis:

  • Składniki: Do litrowego słoja wyparzonego wrzątkiem wsypujemy 1/2 szklanki mąki (żytnia razowa typ 2000) i dodajemy pół szklanki wody.

    Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczką (nie zakręcamy słoja).

    Na drugi dzień robimy to samo: dodajemy pół szklanki mąki i pół szklanki wody.

    Na trzeci i czwarty dzień tak samo. Nazywa się to dokarmianiem zakwasu.

    Pomiędzy dokarmieniami należy zakwas wymieszać drewnianą łyżką.

    Po czterech dniach dokarmiania mamy już pełen słoik zakwasu!

    Zamykamy słoik, odstawiamy zakwas do lodówki na 2 a nawet 3 dni (można i dłużej) aby sobie poleżakował.
    Będzie on mieć konsystencję gęstej śmietany i kwaskowaty zapach.

    Używając zakwasu, zawsze dodajemy nieco wyrośniętego ciasta do słoika z zakwasem - dzięki czemu staje się coraz mocniejszy.

Przepis:

Rozmieszaj wszystkie składniki widelcem.

Wypełnij płaską foremkę lub ew. filiżankę/kokilkę (ok 3/4 wysokości) i piecz w mikrofali 3-4 minuty (na maksymalnej mocy). Najlepszy jest przestudzony.

Na zdjęciu razem z serkiem naturalnym wymieszanym z ziołami prowansalskimi i posiekanymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, podane na rukoli.

 

Chlebek/ bułeczka (podziel na 2 lub 3 porcje) ma:

360 kcal B 22,6g T 19g W 15,5g F 18,7g

W wersji z 4 dodanymi drobno posiekanymi pomidorami suszonymi w oleju:

453 kcal B 26,6g T 22,7g W 24,4g F 23,7g