Nie zawsze musi być jajecznica! Spróbuj tego pysznego jajka sadzonego na warzywach!
• 2 jajka
• 300g warzyw: cukinia, szparagi, szczypiorek, zielona papryka, cebula, szpinak, szczypiorek, brokuł (co tam masz)
• ¼ łyżeczki oliwy
• 1 łyżka parmezanu (czubata, 10g)
• sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka chili
Warzywa pokrój w równą kostkę, podsmaż na oliwie ok., 1 minuty. Pod koniec posól. Wyłóż do naczynia żaroodpornego (mogę być 2 kokilki) przetartego papierem do pieczenia z odrobiną oliwy.
Na warzywa wbij 2 jajka, oprósz przyprawami. Wstaw do nagrzanego piekarnika – 180 st. I piecz 14-15 minut.
Taka porcja ma: 300 kcal B 22,8g T 17,8g W 9,4g Błonnik 4,9g